نوشته شده توسط : هاتف

توماس ادیسون
مخترع امريكايي ( 1847- 1931)
ويرايش : مريم فودازي

» توماس اديسون» در سال 1847 در شهر «ميلان»، در ايالت «اوهايو» امريكا متولد شد. تام در كودكي مانند ديگر بچه ها در مدرسه موفق نبود و مادرش تصميم گرفت او را در خانه تحت تعليم قرار دهد. از اين رو، تعداد زيادي كتاب به او داد تا مطالعه كند. تام پسري كنجكاو بود و هميشه در تلاش بود تا بفهمد چيزهاي اطرافش چگونه عمل مي كنند و دوست داشت بتواند كاري كند كه آنها بهتر عمل كنند. 
تام در دوران جواني آزمايشگاهي درست كرد؛ جايي كه مي توانست ايده ها و نظرياتش را آزمايش كند. او بسياري از چيزها را در همين آزمايشگاه اختراع كرد. زمانى كه اديسون 7 ساله بود، خانواده اش به ميشيگان نقل مكان كردند. 4 سال بعد، توماس به عنوان پسر بچه فروشنده روزنامه و شيرينى در قطار بين پورت هورون و ديترويت مشغول به كار شد. اين شغل وقت چندانى از وى نمى گرفت و او مى توانست به اندازه كافى به كارهاى ديگر مشغول شود. او در سال 1862 هفته نامه خود به نام «هرالد هفتگى» را منتشر ساخت. علاوه بر اين، اديسون يك دوره كارآموزى به عنوان تلگرافيست را گذراند و طى سال هاى 1863 تا 1868 در همين رشته به كار خود ادامه داد.
 اديسون نخستين اختراع خود را كه يك دستگاه شمارش برگه هاى راى بود، در سال 1868 به ثبت رساند. اما اين دستگاه در كنگره آمريكا مورد استفاده قرار نگرفت؛ چرا كه اين هراس وجود داشت كه بتوان در كار آن تقلب كرد. يك سال بعد، او در نيويورك مدير كمپانى استاك اند گولد شد، شركتى را به اسم خود تاسيس كرد و از اين زمان به سرعت در كارهايش ترقى كرد.

ادامه در ادامه مطلب 

برگرفته از :
 http://links.p30download.com

www.rahpoo.com



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: ادیسون , توماس ادیسون , اختراعات , اختراعات توماس ادیسون ,
:: بازدید از این مطلب : 2480
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 31 مرداد 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف




باشگاه خبرنگاران/ اگر از سرعت پایین دانلود توسط اندروید گله دارید، بهتر است پیش از انجام هر کاری یک بار نرم افزار Turbo Download Manager را تجربه کنید .
به گزارش خبرنگار دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ این اپلیکیشن با بهره گیری از شتاب دهنده خود می تواند سرعت دانلود فایلهای مورد نظر شما تا حد بسیار زیادی افزایش داده و از حداکثر پهنای باندی که در اختیار اندرویدتان قرار گرفته است برای دانلود فایلها بهره بجوید . نیازی به کپی کردن لینک از مرورگر و سپس قرار دادن آن درون برنامه نیست ؛ تنها کافیست انگشت خود را بر روی لینکی که می خواهید آن را دانلود نمایید قرار داده و پس از ظاهر شدن منو ، روی گزینه Share Link کلیک کرده و نرم افزار Turbo Download Manager را انتخاب کنید . به همین سادگی فرایند دانلود با سرعتی باورنکردنی آغاز خواهد گردید .
ویژگی ها نرم افزار:
- دانلود فایل ها بدون محدودیت داشتن در حجم
- پشتیبانی از مرورگرهای فایرفاکس و دلفین برای تشخیص خودکار لینک
- امکان زمان بندی کردن دانلود
- قابلیت متوقف ساختن فرایند دانلود و از سرگیری در زمان مورد نظر شما
- بهینه سازی حجم
- کار کردن در پشت زمینه
- قابلیت نمایش پیغام ها به صورت تکی یا گروهی

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید

قابل اجرا در اندروید 1.6 و بالاتر
حجم نرم افزار: 100 کیلوبایت

 



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: اندروید , دانلود منیجر , اینترنت , ,
:: بازدید از این مطلب : 5807
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 31 مرداد 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف

فهرست مطالب کتاب :

سیماى کلى دوران ظهور

· آشوب گرى شرق و غرب علیه مسلمانان
· رومیان و نقش آنان در زمان ظهور
· ترکان و نقش آنان در دوران ظهور
· یهودیان و نقش آنان در دوران ظهور
· مقدمه
وعده الهى نسبت به نابودى یهودیان
وعده خداوند نسبت به تسلط و چیرگى بر یهودیان
وعده خداوند در فرونشنادن آتش جنگ یهودیان
خلاصه تاریخ یهودیان
جنبش سفیانى
بیوگرافى سفیانى

بقیه و دانلود کتاب در ادامه مظلب

برگرفته شده از tabiin.blog.ir

 



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: دانلود , دانلود کتاب , دانلود کتاب ظهور , دانلود کتاب عصر ظهور , دانلود کتاب عصر ظهور از علی کورانی , ظهور , حضرت مهدی ,
:: بازدید از این مطلب : 5879
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 31 مرداد 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف

روزهای آغازین مدرسه

روزهای آغازین مدرسه
 

روزهای آغازین سال تحصیلی ، اوقات مهمی برای برقراری ارتباط دوستانه بین دانش آموزان و معلم می‌باشد. هر چه آنها شناخت بهتری از یکدیگر حاصل نمایند، دوره آموزشی را با شتاب بیشتری می‌توان آغاز نمود. در زیر فعالیت هایی را برای این روزهای طلایی ملاحظه می‌کنید .

 

1- قبل از شروع سال تحصیلی ،جدولی از حروف الفبا درست کنید که نام همه بچه های کلاس بصورت افقی یا عمودی از راست به چپ یا بالعکس در آن یافت شود. عنوان جدول را (پیدا کردن همکلاسی ها) بگذارید. در اولین روز مدرسه یک کپی از این جدول روی میز همه بچه‌ها قرار دهید. همچنان که شما به بچه های کلاس خوشامد می‌گویید آنها می‌توانند روی جدول کار کنند و نام همکلاسی های خود را پیدا کنند. نمونه‌ای از این جدول به صورت زیر است:

بقیه در ادامه مطلب



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: مدرسه , دوست یابی , مهر , اول مهر , درس خواندن ,
:: بازدید از این مطلب : 2068
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 29 مرداد 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف
اگر فردی می‌خواهد با روزه‌داری وزن کم کند، باید به اندازه غذا بخورد و تا جای ممکن فعالیت فیزیکی داشته باشد.

 

روزه

 

بعضی روزه‌داران می‌گویند در پایان ماه رمضان، چاق می‌شوند! وقتی روزه می‌گیریم، معمولاً انرژی دریافتی بر انرژی مصرفی غالب می‌شود. معمولاً میزان فعالیت فیزیکی افراد در ماه رمضان کمتر و استراحت و خواب بیشتر می‌شود. 

از سوی دیگر، بعد از آنکه چند روز روزه می‌گیریم، سوخت‌وساز بدن پایین می‌آید و وزن افزایش پیدا می‌کند.

از طرفی در ماه رمضان از آنجا که فرصت کمتری برای خوردن داریم، بسیاری از ما در مقایسه با روزهای عادی از افطار تا سحر با ولع بیشتری غذا می‌خوریم.

برخی از غذاهای مخصوص این ماه مثل حلیم، زولبیا و بامیه نیز انرژی بالایی دارند، بنابراین اگر فردی می‌خواهد با روزه‌داری وزن کم کند، باید به اندازه غذا بخورد و تا جای ممکن فعالیت فیزیکی داشته باشد.

برخی افراد می‌گویند روزه نمی‌گیرند چون ضعف می‌کنند اما دلیل ضعف، کم خوردن نیست و کم آبی بیشتر باعث ضعف می‌شود. امسال ماه رمضان با روزهای بلند تابستان، همزمان شده و طبیعی است که اگر در فاصله افطار تا سحر به اندازه کافی آب یا سایر مایعات نوشیده نشود، بدن دچار کم آبی می‌شود و ضعف می‌کنیم. در ضمن، بسیاری از افراد چون فاصله افطار تا سحر کوتاه است، ساعت 12-11 شب شام می‌خورند و دیگر برای سحری خوردن بلند نمی‌شوند و این فاصله طولانی غذا خوردن تا افطار روز بعد خود باعث افت قندخون می‌شود و افت قند عامل ضعف در طول روز است. اگر کسی کم وزن اما سالم است، می‌تواند با برنامه‌ریزی درست، دریافت غذایی خود را بین ساعت‌های افطار تا سحر بالا ببرد و روزه بگیرد.

ریزه خواری ممنوع!

برخی افراد به صورت مرتب در یخچال را باز می‌کنند و چیزی برمی‌دارند این خود باعث اضافه وزن می‌شود. لازم است در ماه مبارک رمضان نیز این عادات غلط تغذیه‌ای کنار گذاشته شود. بسیاری از افراد پس از اتمام ماه مبارک رمضان، چاق می‌شوند. این افراد معمولاً در وعده افطار افراط و بدخوری می‌کنند.

 

بدخوری شایع‌تر از پرخوری است

در حال حاضر بدخوری شایع‌تر از پرخوری است. استفاده‌ی زیاد از مواد چاق کننده و مضر چون زولبیا و بامیه و انواع شیرینی‌ها از جمله مصادیق بدخوری است و افراد تصور می‌کنند به این علت که در طول روز هیچ چیز نمی‌خورند، مجاز هستند از این خوراکی‌ها مصرف کنند.

 

وعده سحری را حذف نکنید

در این میان حذف وعده غذایی سحری بسیار آسیب‌رسان است. این تصور هم که وعده غذایی شام می‌تواند جایگزین وعده سحر شود بسیار اشتباه است زیرا فرد دچار افت قند خون در طول روز می‌شود و تمایل فرد را به مصرف غذاهای شیرین و پرکالری زیاد می‌کند.

 

با آب ولرم افطار کنید

بهتر است با مصرف آب ولرم به روزه‌داری پایان داد. پس از آن مصرف شیر گرم همراه با عسل، گردو یا خرما؛ مصرف نان و پنیر رژیمی به همراه هندوانه یا انگور یاقوتی؛ صرف ساندویچ پنیر، گردو، خیار و گوجه‌فرنگی به عنوان یک وعده افطار سالم توصیه می‌شود.

بهتر است میان وعده غذایی افطار با شام نیم ساعت تا سه ربع فاصله باشد. یک شام سبک نظیر مرغ پخته یا ماهی تازه می‌تواند تا حدود زیادی به یک روزه‌دار کمک کند تا روزهایی همراه با سلامتی را پشت سر بگذارد.

 دلیل ضعف، کم خوردن نیست و کم آبی بیشتر باعث ضعف می‌شود. امسال

ماه رمضان با روزهای بلند تابستان، همزمان شده و طبیعی است که اگر در فاصله افطار تا سحر به اندازه کافی آب یا سایر مایعات نوشیده نشود، بدن دچار کم آبی می‌شود و ضعف می‌کنیم

 

 

مصرف آش و سوپ در وعده افطار بدون اشکال است اما در مصرف حلیم باید کمی مراقب بود. زیرا حلیم‌هایی که در بیرون از منزل طبخ می‌شوند، بسیار چرب و پرگوشت هستند و شکر زیادی در حین مصرف به آن‌ها اضافه می‌شود.

 

باید توجه کرد که پر کردن شکم در وعده افطار از آب و مواد غذایی فرد را دچار مشکلات گوارشی می‌کند.

 

و آخر این که:

پیاده‌روی و ورزش به ویژه پس از افطار می‌تواند تا حدود زیادی برای بدن مفید باشد.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان

 


 

منابع:

سلامتیران - دکتر سعید حسینی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

ایسنا - برلیانت بزرگمهر، مشاور تغذیه و رژیم درمانی                                                             و                     www.tebyan.net



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: ماه رمضان و چاقی , ماه رمضان و پرخوری , روزه چـاقـتـان نـکـنـد! ,
:: بازدید از این مطلب : 4939
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : جمعه 21 تير 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف
سردرد یکی از بیماری‌های شایع در بین افراد به شمار می‌رود به طوری که طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از دو سوم جمعیت جهان دچار سردرد هستند.

 

سردرد

 

هرچند در مجموع گفته می‌شود که انواع سردردها با روزه داری، تشدید می‌شود اما مبتلایان به سردرد می‌توانند با رعایت اصولی، روزه خود را بگیرند.

به گفته کارشناسان بهداشتی و متخصصان مربوطه، سردرد می‌تواند علت‌های بسیاری داشته باشد اما دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری، ناشی از گرسنگی و افت فشار خون، از دست دادن آب بدن، خواب ناکافی و قطع مصرف موادی مانند کافئین و نیکوتین است که وابستگی ایجاد می‌کنند.

سردردهای میگرنی نیز در ماه مبارک رمضان تشدید می‌شود چرا که در ماه رمضان علایمی مانند سردردهای عصبی، کاهش قند خون و کم آبی موجب افزایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و این مواد به طور مستقیم اثر شدیدی روی آزادسازی عوامل ایجاد کننده میگرن دارد.

اما طبق اعلام نظر کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حتی این افراد نیز با راهنمایی و کمک پزشک معالج و ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو می‌توانند روزه بگیرند.

نوشیدن آب و مایعات کافی، مصرف سبزی‌ها در وعده سحری، قرار نگرفتن در معرض نور خورشید و در صورت اجبار استفاده از عینک و کلاه، انجام ندادن فعالیت‌های شدید بدنی و ورزش در نور خورشید، ترک سیگار قبل از ماه رمضان یا به حداقل رساندن مصرف آن و کم کردن مصرف قهوه و چای پررنگ قبل از این ماه از جمله توصیه‌های کارشناسان وزارت بهداشت برای کاهش سردرد در ماه مبارک رمضان است.

گاهی نیز مصرف یک قرص مسکن مانند 'استامینوفن' در وعده سحری می‌تواند در کاهش سردردها، کمک کننده باشد؛ رها ساختن عضلات از تنش و سفتی با یک ماساژ ملایم نیز در جلوگیری و کاهش سردردها موثر است.

کارشناسان وزارت بهداشت توصیه می‌کنند چای سبز به جای چای و قهوه مورد استفاده قرار گیرد.

برخی از افراد مبتلا به میگرن در زمان گرسنگی دچار علایم شدید و سردردهای غیرقابل تحمل می‌شوند. در این موارد روزه داری توصیه نمی‌شود اما در صورت اصرار بر روزه گرفتن، این بیماران حتماً باید پیش از آغاز ماه رمضان با یک متخصص نورولوژی - مغز و اعصاب - مشورت کنند.

یک متخصص مغز و اعصاب درباره اصول روزه داری برای مبتلایان به سردرد می‌گوید: سردردهای تنشی، شایع‌ترین نوع سردرد در میان افراد جامعه به شمار می‌رود.

دکتر 'مجتبی عظیمیان' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می‌افزاید: مبتلایان به انواع سردردها اعم از سردردهای تنشی یا میگرنی باید در ماه مبارک رمضان، اصول و مسایلی را رعایت کنند.

دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری، ناشی از گرسنگی و افت فشار خون،

از دست دادن آب بدن، خواب ناکافی و قطع مصرف موادی مانند کافئین و نیکوتین است که وابستگی ایجاد می‌کنند

 

 

وی خاطرنشان کرد این ‌گونه افراد حتماً باید وعده سحر و افطار را به طور کامل صرف کنند چرا که دیده شده است برخی افراد اقدام به حذف وعده سحر می‌کنند.

 

این استاد دانشگاه علوم بهزیستی تاکید می‌کند مبتلایان به سردرد در صورت حذف شدن وعده سحر، نباید روزه بگیرند در غیر این صورت سردرد آنان به دلیل افت قند خون تشدید می‌شود؛ این سردردها در مواقع بعدازظهر افزایش بیشتری می‌یابد.

عظیمیان می‌گوید: وعده‌های غذایی مبتلایان به سردرد باید متنوع باشد؛ آنان باید از مصرف سریع و با عجله مواد غذایی پرهیز و افطار خود را با مایعات گرم شروع کنند چرا که مصرف مایعات خنک موجب آغاز یا تشدید سردرد می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند همچنین مبتلایان به سردرد باید به تدریج مواد قندی را در وعده افطار مصرف کنند و بهترین ماده قندی نیز خرما است چرا که خرما، قند را به تدریج افزایش می‌دهد.

این متخصص مغز و اعصاب نیز درباره میگرن می‌گوید: میگرن به ویژه در زنان شایع‌تر است؛ برخی از زنان برای روزه داری در ماه مبارک رمضان اقدام به مصرف قرص‌های ضدبارداری می‌کنند درحالی‌که مصرف این قرص‌ها، سردردها را تشدید می‌کند.

عظیمیان می‌افزاید: مبتلایان به میگرن باید مایعات به ویژه آب و شیر، زیاد مصرف کنند.

وی خاطرنشان می‌کند به طور کلی مبتلایان به سردرد به ویژه در ماه مبارک رمضان باید از قرار گرفتن در معرض گرما به ویژه از ساعت 10 صبح تا چهار بعدازظهر، پرهیز کنند.

این متخصص مغز و اعصاب به مبتلایان به سردرد توصیه می‌کند تا حد ممکن از استرس‌ها دوری و داروهای تجویز شده پزشکان را به طور مرتب مصرف کنند.

عظیمیان تاکید می‌کند اگر مبتلایان به سردرد اصول بهداشتی را رعایت کنند، گرفتن روزه، هیچ مشکلی را برای آنان ایجاد نمی‌کند.

وی یادآور می‌شود عموماً داروهای مبتلایان به سردرد در یک یا دو دوز مصرف می‌شود که به راحتی می‌توانند آن‌ها را در سحر و افطار، مصرف کنند.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


 

منبع: ایرنا   و www.tebyan.net



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: رمضان , ماه رمضان , ماه مبارک رمضان , نکته , نکته کلیدی , سر درد , ماه رمضان وسردرد , اصول روزه‌داری در مبتلایان به سردرد ,
:: بازدید از این مطلب : 5146
|
امتیاز مطلب : 6
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : جمعه 21 تير 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف

افطار را باید با آرامش کامل و به دور از استرس و نگرانی میل کرد و هر یک از لقمه‌های غذا باید کاملاً جویده شود و این‌طور نباشد که هنوز لقمه در دهان در حال جویدن است، لقمه بعدی را وارد دهان کنیم.

 

افطار

 

دکتر مجید امتیازی، متخصص طب سنتی، راز ماندگاری طب سنتی ایران را عقلانیت منطبق بر اخلاق و ادب موجود در این مکتب طبی دانست و اظهار داشت: تمام مواردی که به عنوان الگوی صحیح، قابلیت ماندگاری در ذهن تاریخی بشر را دارند تابع همین دو قاعده کلی هستند. وقتی که از این دو قاعده به عنوان اصل مهم و اساسی در طب سنتی ایران‌زمین نام برده می‌شود، موجودیت آن را در تمام موارد و مبانی این مکتب طبی پویا می‌توان مشاهده کرد. به طوری که در مباحث پیشگیری و درمان صحیح بیماری‌ها هم این دو قاعده کلی به طور کامل رعایت شده است.

 

دکتر مجید امتیازی خاطرنشان ساخت: بر این اساس بخشی از حفظ سلامتی انسان هم تابع رعایت اخلاق و ادب در خوردن و پرهیز کردن است. درست غذا خوردن و به موقع غذا خوردن هم شرط رعایت این دو قاعده در فرهنگ سنتی ما بوده است که الآن متأسفانه به دلایل نامشخص و بهانه‌های بی‌اساس رعایت نشده و حتی در مواردی خلاف آن را به‌کار می‌بریم که یا به دلیل ندانستن موضوع است و یا پیروی کورکورانه.

 

این متخصص طب سنتی به روزه‌داران توصیه کرد وعده غذای افطار و سحری جزو مواردی است که باید مصرف شوند ولی نوع غذا باید متناسب با وضعیت و مزاج بدن فرد باشد. وی افزود: فراموش نکنیم که سفره سحری و به طور ویژه سفره افطار، میدان مسابقه در خوردن نیست.

 

دکتر امتیازی با تأکید بر اینکه از نوشیدن آب هنگام صرف هر یک از این وعده‌های غذایی به شدت پرهیز شود ادامه داد:مناسب‌ترین زمان نوشیدن آب حداقل یک ساعت و نیم بعد از خوردن است.

این متخصص طب سنتی با تأکید بر اینکه وعده شام هم باید غذایی نسبتاً سبک باشد تصریح کرد: از خوردن غذاهای پر ادویه، شور و سرخ کردنی‌ها پرهیز شود زیرا باعث شدت عطش می‌شوند

 

 

وی متذکر شد: نوشیدن آب خیلی سرد و به قولی «تگری» حتی در این فاصله زمانی هم بسیار مضر و آسیب رساننده به سیستم گوارشی، کبدی و هضمی است. پس بعد از گذشتن زمان مناسب از غذا خوردن، نوشیدن آبی که خیلی سرد نباشد مانند نوشیدن برخی از شربت‌های سنتی بلامانع است.

 

 

دکتر امتیازی با اشاره به اینکه غذاها در هر یک از وعده‌ها باید با آرامش کامل و به دور از استرس و نگرانی میل شود، توصیه کرد: هر یک از لقمه‌های غذا باید کاملاً جویده شود و این‌طور نباشد که هنوز لقمه در دهان در حال جویدن است، لقمه بعدی را وارد دهان کنیم.

 

وی با تأکید بر اینکه از درهم خوری و خوردن چند نوع مختلف غذا در یک وعده غذایی پرهیز شود، گفت: در صورتی که میل به خوردن سالاد است باید با فاصله و قبل از غذای اصلی میل شود. البته زمان خوردن آن بسته به نوع مزاج فرد و شدت اشتها متفاوت است و از طرف دیگر مقدار آن هم نباید زیاد باشد که باعث اختلال هضم شود.

 

دکتر امتیازی خطاب به روزه‌داران خاطرنشان ساخت: در صورتی که قصد، خوردن شام باشد باید با فاصله زمانی مناسب از خوردن افطاری باشد. این‌طور نباشد که بلافاصله بعد از خوردن افطار اقدام به خوردن شام شود.

 

این متخصص طب سنتی با تأکید بر اینکه وعده شام هم باید غذایی نسبتاً سبک باشد تصریح کرد: از خوردن غذاهای پر ادویه، شور و سرخ کردنی‌ها پرهیز شود زیرا باعث شدت عطش می‌شوند.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


 

منبع: همشهری



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: ماه رمضان و چاقی , ماه رمضان و پرخوری , بخورنخورهای افطار از نگاه طب سنتی ,
:: بازدید از این مطلب : 1097
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : جمعه 21 تير 1392 | نظرات ()
نوشته شده توسط : هاتف
ماه رمضان با تحمل سختی همراه است، گرسنگی، تشنگی و تاب آوردن در برابر «هوس‌هایی» که در طول سال همواره تسلیم آنیم. اما چه باید کرد که این سختی، تحمل‌پذیرتر شود و نه سخت‌تر از آنی که باید.

 

گرما

 

به طور عادی به فاصله کوتاهی پس از صرف غذا، افزایش غلظت قند خون به همراه اتساع معده، علامت «سیری» را به مرکز سیری در مغز می‌فرستد و ما در اطاعت از فرمان مغز، دست از خوردن می‌کشیم. قند خون پس از حدوداً 3 ساعت به سطح پایه باز می‌گردد و معده نیز، بسته به حجم و ترکیب غذای مصرفی، طی همین مدت تخلیه می‌شود. با گذشت زمان، قند خون ممکن است از سطح پایه، پایین‌تر رود. این کاهش نسبی قند خون به همراه حرکات معده علامت «گرسنگی» را به مرکز گرسنگی در مغز ارسال می‌کند و این معمولاً همان هنگامی است که در پی «خوردنی» می‌رویم.

خیلی اوقات چه بسا منتظر این رخدادهای فیزیولوژیک هم نمی‌مانیم و صرفاً در پاسخ به تحریکات محیطی (دیدن مواد غذایی) یا عادات غذایی یا حالات روحی (اضطراب یا افسردگی) لقمه‌ای را در دهان می‌گذاریم. ماه رمضان اما به ما می‌آموزد که آداب خوردن و آشامیدن را «قانونمند» کنیم. در ماه مبارک، فاصله دو وعده سحری و افطار به ویژه در تابستان لاجرم طولانی می‌شود.

 

پاسخ بدن به این بی‌غذایی نسبتاً طولانی چگونه خواهد بود؟

حتماً می‌دانید که قند خون، گلوکز نام دارد و این ماده سوخت اصلی مغز و برخی یاخته‌های دیگر بدن است. به عبارت ساده‌تر، کاهش بیش از اندازه قند خون با ادامه حیات فرد منافات دارد. در زمان روزه‌داری و گرسنگیِ نسبتاً درازمدت، بدن دست به ابتکار جالبی می‌زند و آن اینکه با تجزیه پروتئین‌ها به ویژه در بافت ماهیچه‌ای مخطط، مقدار زیادی واحدهای سازنده پروتئین یعنی اسیدآمینه تولید می‌کند (من همیشه برای درک بهتر مطلب، پروتئین را به دیواری تشبیه می‌کنم که آجرهای سازنده آن، اسیدهای آمینه هستند با این فرق بزرگ که این آجرها ضرورتاً یک شکل نیستند!) حال کبد، این پایگاه اسرارآمیز سوخت و ساز بدن، می‌تواند از برخی از این اسیدهای آمینه، گلوکز بسازد و بدین ترتیب مانع از افت شدید قند خون شود.

میوه‌ها و سبزی‌ها با داشتن مقادیر متنابهی فیبر، می‌توانند آب را در خود نگاه دارند و آن را به آهستگی در طول روده به ویژه در روده بزرگ به درون خون رها کنند. این ویژگی ارزشمند به روزه‌دار کمک می‌کند که تشنگی را راحت‌تر تاب آورد

 

 

اگر گرسنگی ادامه یابد، بدن برای صرفه‌جویی در ذخایر قندساز خود، به سوخت چربی‌ها روی می‌آورد. سوخت کامل چربی‌ها فرایند بسیار پیچیده ایست که به حضور قندها وابسته است (در کتب قدیمی مبانی تغذیه گاه به این جمله طنزآمیز برمی‌خوریم که «چربی‌ها، به آتش قندها در بدن می‌سوزند!») پس هنگامی‌که منبع کربوهیدراتی (یا همان قندی) به وفور در دسترس نباشد امکان دارد چربی‌ها به طور ناقص بسوزند. سوخت ناقص چربی‌ها منجر به تولید موادی به نام «اجسام کتونی» (یا ستونی) می‌شود که معروف‌ترین آن‌ها «استون» است. استن ماده‌ای است فرّار که عمدتاً از راه ادرار و تنفس دفع می‌شود و همین ماده است که موجب بوی خاص تنفس روزه داران به ویژه در حوالی افطار می‌شود. اجسام کتونی اما به جز ایجاد بوی خاص دهان، کار مهم‌تری دارند. مغز می‌تواند از این مواد به عنوان سوخت استفاده کند و بدین ترتیب در مصرف گلوکز صرفه‌جویی نماید. البته در هر حال می‌باید مقداری گلوکز به مغز برسد و مغز هیچ‌گاه بی‌نیاز از گلوکز نیست. گفته شده است که این مواد کتونی ممکن است به ویژه در روزهای نخست روزه‌داری اندکی هم موجب سردرد شوند.

 

 

آنچه از این فرایندهای پیچیده می‌آموزیم

آنچه از این فرایندهای پیچیده می‌آموزیم این است که مصرف غذاهایی که قند خون را به سرعت بالا می‌برند، ناگزیر یک کاهش سریع قند خون را نیز در پی دارد و این تغییرات ناگهانی قند خون، اگر هم طاقت را از روزه‌دار نستاند، دست‌کم او را بسیار می‌آزارد. عکس قضیه نیز صادق است. یعنی اگر غذاهایی که در وعده سحری انتخاب می‌کنیم به گونه‌ای باشند که قند خون را آهسته‌تر بالا ببرند، آن را برای مدت بیشتری بالا نگاه دارند و آهنگ افول آن را نیز کُندتر کنند، قاعدتاً می‌باید حس گرسنگیِ شدید، دیرتر به سراغ روزه‌دار بیاید و فرایند تولید اجسام کتونی نیز به تأخیر بیفتد. قندهای پیچیده به ویژه در معیت فیبرهای غذایی چنین خاصیتی دارند. نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای و سبزی‌ها و میوه‌ها در مقایسه با انواع شیرینی‌ها و نان سفید، قند خود را با تأنی بیشتری از روده به درون خون رها می‌کنند.

 

فصل گرما

صحبت از سبزی‌ها و میوه‌ها شد و پیش‌تر از گرمای تابستان. افزایش دمای هوا و به تبع آن تعریق بیشتر در فصل گرما به ویژه در تیر و مردادماه که در میانه تابستان و به تعبیری اوج گرماست، ممکن است سختی تاب آوردن تشنگی را دو چندان کند. برخی روزه‌داران برای مقابله با این مشکل در وعده سحری و گاه درست پیش از اذان، چند لیوانی آب می‌نوشند غافل از اینکه این آب به سرعت حتی از مخاط معده نیز جذب می‌شود و با افزایش ناگهانی حجم خونِ در گردش و در نتیجه کاهش غلظت املاح خون، موجب تحریک تولید ادرار می‌شود. نتیجه اینکه، بخش اعظم این آب در اندک زمانی از طریق ادرار دفع می‌شود. میوه‌ها و سبزی‌ها با داشتن مقادیر متنابهی فیبر، می‌توانند آب را در خود نگاه دارند و آن را به آهستگی در طول روده به ویژه در روده بزرگ به درون خون رها کنند. این ویژگی ارزشمند به روزه‌دار کمک می‌کند که تشنگی را راحت‌تر تاب آورد. بنابراین مصرف یک سهم میوه یا سبزی (و ترجیحاً هر دو باهم) در وعده سحری توصیه می‌شود.

 

آداب تغذیه در ماه مبارک

هر سال حوالی ماه رمضان از من و دیگر همکارانم می‌پرسند آداب تغذیه در ماه مبارک چگونه باید باشد؟ پاسخ من همواره این بوده است که مهم‌ترین کار همانا پایبندی به آیین و فلسفه رمضان است و هیچ فرمول پیچیده‌ای وجود ندارد. یعنی رعــــــایـــت قانونمندی و نظم در غذا خوردن و مهم‌تر از همه، امساک، امساک و امساک ... معتقدم بسیاری از فواید جسمی و روحی که به رمضان نسبت داده می‌شود به نوعی به خویشتن داری و امساک مرتبط است. کیست که بتواند اهمیت امساک در غذا خوردن را در اوج ایجاز، فصیح‌تر و بلیغ‌تر از سعدی بزرگ، این استاد بی‌همتای سخن پارسی به رشته تحریر درآورد؟ پس این کلام را با حکایت کوتاهی از باب دوم گلستان به پایان می‌برم: 

عابدی را حکایت کنند که شبی ده من طعام بخوردی و تا سحر ختمی در نماز بکردی. صاحبدلی شنید و گفت: اگر نیم نانی بخوردی و بخفتی بسیار از این فاضل‌تر بودی.

اندرون از طعام خالی دار تا در او نور معرفت بینی                 تهی از حکمتی به علت آن که پری از طعام تا بینی

 

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


 

منبع: ماهنامه دنیای تغذیه - دکتر تیرنگ نیستانی www.tebyan.net



:: موضوعات مرتبط: علمي , جالب , ,
:: برچسب‌ها: رمضان , ماه رمضان , ماه مبارک رمضان , نکته , نکته کلیدی , نکات طلایی تغذیه برای روزهای گرم رمضان ,
:: بازدید از این مطلب : 1088
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : جمعه 21 تير 1392 | نظرات ()